Minden ami dj

Friss topikok

Az Allen&Heath forradalmian új digitális DJ keverője

2011.01.05. 16:08 | Chris Stevens | Szólj hozzá!

A Xone:DB4 egy teljesen digitális négycsatornás keverő négy effektprocesszorral, filterekkel és négy samplerrel. Képes USB-n keresztüli MIDI vezérlésre és audio átvitelre, de hagyományos analóg és digitális bemenetei is vannak, amiket a mátrix rendszernek kösznhetően bármelyik csatornához társíthatunk. Az USB-n keresztül lementhetjük a beállításainkat, amiket egy OLED kijelzőn olvashatunk.

 

A keverő lelke egy Quad FX Core nevű DSP, aminek segítségével minden csatornának külön BPM számlálója és ehhez szinkronizált effektprocesszora, valamint samplere van. Öt különböző típusú effektet használhatunk: delay, reverb, modulator, resonator és damage. Mindhez tartozik egy könyvtár, amibe lementhetjük a beállításokat és a hozzárendeléseket. Alapértelmezetten az effektekhez egy dry/wet és egy paraméter állító potméter tartozik, további finomhangolást az FX master szekcióban végezhetünk.

Az effekteken kívül minden csatornát saját samplerrel láttak el, ami az 1/64 ütemtől egészen 4 ütem hosszúságig rögzítheti a hanganyagot. Pontosabban a 4 ütem mindig tárolásra kerül, majd egy forgó potméterrel állíthatjuk be a kívánt hosszt. A Xone:92-höz hasonlóan kétoldalt két filterbankot is elhelyeztek rajt.

A csatornák bármelyikére beválaszthatjuk a következő források egyikét: 4 analóg bemenet (phono-ba kapcsolható a 2. és 3. csatornán), 4 digitális bemenet, 4 USB kapcsolat. Az első csatornára választhatjuk a mikrofon/aux bemenetet is.
A csatornák hangszínszabályzóit a hagyományos EQ állástól (+6/-25dB) eltérően átkapcsolhatjuk aluláteresztő/felüláteresztő módba, amik rezonanciafrekvenciáit is mi határozzuk meg, de dönthetünk a teljes némítás mellett is (+6dB/OFF). A potméterek a választott beállítás függvényében más-más színnel világítanak.

A keverő master részének bal oldalán található a mikrofon/aux bemenet 2 sávos hangszínszabályzóval, gain, cue és mix lehetőségekkel. Ez továbbfűzhető az első csatornára, ha effektekre is szükségünk van. Jobb oldalon vannak a fő kezelőszervek main és booth hangerő szabályzókkal, de itt kapott helyet a monitorozásért felelős rész is.
Az OLED kijelző még erős napsütésben is tisztán olvasható, ezen láthatjuk az effektek beállításait, a BPM értékeket és persze az összes testre szabható beállítást innen érhetjük el, amiből nem kevés jutott a keverőbe. Ilyenek a kivezérlésjelzők módjai, BPM tartomány, USB csatlakozási tulajdonságok, a kijelző fényereje, az effektek paraméterei. Ezeket elmenthetjük egy pendrive-ra és később, vagy egy másik keverőn betölthetjük.

A DB4 tartalmaz még egy 4 sztereó send és return csatornát kezelő USB2 hangkártyát, ami bármilyen számítógépes audio programmal működik. Minden vezérlő (a mikrofon-, és fejhallgató szinteket kivéve) MIDI jeleket is küld, de a MIDI shift gombbal elérhető, hogy a loop és effekt zónák állítgatása ne befolyásolja a keverőt, így csak MIDI vezérlőként működjenek.

A keverő könnyű, alumínium borítást kapott, ami megkönnyíti a szállítását. További tulajdonságok, amikről még nem esett szó: fader karakterisztika állítás, lejátszó-indítás, 13 ledes kivezérlésjelző, digitális kimenet, balanced kimenet a masteren és a booth-on is, valamint állítható record kimenet.

„A Xone:DB4 egy korszakalkotó keverő, eddig messze a legösszetettebb termékünk. Minden funkciót úgy terveztünk meg, hogy a DJ-k kreativitását szolgálják.” – nyilatkozta a Xone termékekért felelős Andy Rigby-Jones. „Az iLive zenekari keverőkben alkalmazott effektezési módszereket fejlesztettük tovább, hogy megfeleljenek a DJ keverőkben is. Mivel a sampler és az effekt paraméterek a zene tempójához vannak igazítva, anélkül dolgozhatunk vele, hogy a szoftvereknél megszokott pontossági és latency problémákkal kéne számolnunk. Szintén a zenekari keverőkből átvett funkció a bemenetek mátrix-rendszere, amivel bármelyik bemenet bármelyik csatornára irányítható. Például különbözően effektezhetjük ugyanazt a zenét két csatornán, amiket átkeverhetünk, vagy felvehetünk egy részt, amit később más beállításokkal is visszajátszhatunk. A digitális tervezésért felelős csapatunk nagyon különleges munkát végzett, aminek eredménye ez az egyedülálló, innovatív DJ eszköz lett.”


Forrás: http://www.proaudioguide.com/, www.xlr.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lemezlovas.blog.hu/api/trackback/id/tr592562814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása